Koditon koti

Koditon koti

(pienennä) dokumenttielokuva

(pienennä) pituus 93 min / 2018

Kaksi sanaa “Koditon” ja ”koti” kertovat elokuvan sisällöstä.

On jotain pysyvää, koti ja muistot, on jotain vaeltavaa ja levotonta, etäistä, kodittomuus.

Koditon_koti_kuva_vaaka

Elokuvan ulkoisena juonena toimii perinnönjako. On jaettu lähes 10 vuotta, Lapajärven kylässä Sallassa. Siellä autio asutustila, tyhjänä lähes 50 vuotta, Kantoloiden talo. Perijöitä on viisi ja

heistä 4 on muuttanut Ruotsiin vuonna 1969. Sotien seurauksena koko Lampelan kylä vanhasta Sallasta siirrettiin uuteen paikkaan Lapajärvelle, hiukan lännemmäksi pois neuvostoliittolaisten jaloista Venäjältä. Perhe joutui 2 kertaa pakenemaan ja polttamaan talonsa ja lopulta muuttamaan Ruotsiin kun Suomi ei elättänyt.

Temaattisesti perinnönjaossa aika, muistot ja muistojen kertomukset nousevat pinnalle jaettavan omaisuuden varjosta. Perintö on, paitsi materiaa, talo ja 129 hehtaaria 60-luvulla hakattua metsää, ennenkaikkea tarinoita, suvun ja henkilöiden tarinoita, talojen tarinoita, Suomen tarinoita, Ruotsin tarinoita, sodan tarinoita, matkatarinoita. Elokuva on aikamatka kolmeen maahan. Se on kunnianosoitus näille ihmisille, heidän totuudelleen tapahtuneista. Heidän kaltaisensa ovat kuolemassa sukupuuttoon. Keskeinen rakenteellinen osa on kertojilla, joita on kaksi. Toinen on yhden perijän poika ja siis kaikkien sukulainen ja toinen kommentoi historiaa ja yleisempiä tapahtumia. Elokuva käyttää rohkeaa Lapajärvesta vuonna1970 tehtyä dokumenttia Nousukausi,  ikäänkuin kolmantena kertojana. Nousukausi kertoo miltä Suomi näytti, ja mitä se antoi perinnöksi pohjoisen ihmisille. Tämä ei ole romanttinen tarina. Lapajärven autiotalo ei myöskään ole romanttinen idylli vaan tyypillinen rintamamiestalo mineriittilevypäällyksineen.

Elokuva on palapeli henkilökohtaisia kohtaloita ja virallista historiaa perinnönjaon kynnyksellä. Muistot, aika ja tarinat nousevat pintaan.

(pienennä nämä:)

Tuotanto: Kristalli-Filmi Oy

Käsikirjoitus: Kristina Schulgin ja Vesa Kantola

Ohjaus ja leikkaus :Kristina Schulgin

Kuvaus: Esa Vuorinen ja Kristina Schulgin

Äänitys :Kyösti Väntänen, Joonas Jyrälä, Vesa Kantola

Tuotantotuki: SES, AVEK

Yhteistyössä : YLE / Erkko Lyytinen ja Iikka Vehkalahti

Leave a comment

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

Design a site like this with WordPress.com
Get started